Artesan (inredning)

Grundexamen inom hantverk och konstindustri
Kompetensområdet för produktplanering och -tillverkning, artesan

Antagning: Gemensam ansökan 2019

Du studerar inredningsplanering, inredning och styling. Du arbetar med färg, form och inredningssömnad för att skapa, förnya och förbättra olika miljöer. Du gör inredningsplaner som innehåller stil/tema, färgsättning med färgkarta, planritning med möbler, textilier och armaturer t.ex. lampor med bilder och materialprov.

En stor del av tiden arbetar du praktiskt med att planera och tillverka inredningstextiler, t.ex. gardiner, mattor, kuddar, sängtextilier. Textilinredningen omfattar också klädda sänggavlar, draperier, gardinomslag, bårder, lampskärmar och experimentell textilkonst.

Styling hör också till programmet. Du övar att rensa och röja och därefter inreda och organisera om i rummet. Du tillverkar enkla inredningsting så som vägghyllor och återvinner gamla prylar genom att piffa upp dem.

I studierna ingår planering och förverkligande av skyltfönster, mässavdelningar samt styling inför bostadsförsäljning. Remake, färglära/färganalys, stilhistoria, fotografering och belysning är något du också får lära dig.

Efter avlagd examen kan du arbeta i inredningsaffärer eller i andra företag inom hantverk och konstindustri. Du kan även grunda eget företag. En artesan samarbetar med närliggande branscher, såsom turism, hälsa och välbefinnande, teater- och filmproduktion, mediebranschen och den grafiska branschen.

Du kan också välja att fortsätta studera vid yrkeshögskolor och universitet. En naturlig väg till fortsatta studier för den som t ex har avlagt en yrkesinriktad grundexamen är yrkeshögskolestudier för artenom, designer eller konservator. Vid Aalto-universitetets konstindustriella högskola eller Lapplands universitet kan man avlägga t ex kandidat- eller magisterexamen i konst.