Artesan (inredning, Vuxen)

Grundexamen inom konstindustri


Kompetensområdet för produktplanering och -tillverkning, artesan

Som artesan med inriktning på inredning kan du efter avlagd examen arbeta i inredningsaffärer eller i andra företag inom hantverk och konstindustri. Du kan även grunda eget företag.

Studierna sker på heltid (minimi 25 h/vecka) och är flerformsstudier vilket innebär både när- och distansstudier samt utbildning på en arbetsplats.

Det är också möjligt att avlägga studierna delvis eller i sin helhet på läroavtal.

Då du inleder dina studier görs en personlig utvecklingsplan för kunnandet (PUK) där ditt tidigare förvärvade kunnande identifieras och erkänns. Tidigare studier och arbetserfarenhet kan räknas till godo i studierna och förkorta studietiden.

Ansökan

Du ansöker direkt till Inveon med blanketten nedan. Komplettera din ansökan med eventuella tidigare betyg samt intyg över arbetserfarenhet.

Studiernas innehåll

I studierna ingår inredningsplanering, inredning och styling. Du arbetar med färg, form och inredningssömnad för att skapa, förnya och förbättra olika miljöer. Du gör inredningsplaner som innehåller stil/tema, färgsättning med färgkarta, planritning med möbler, textilier och armaturer t.ex. lampor med bilder och materialprov.

En stor del av tiden arbetar du praktiskt med att planera och tillverka inredningstextiler, t.ex. gardiner, mattor, kuddar, sängtextilier. Textilinredningen omfattar också klädda sänggavlar, draperier, gardinomslag, bårder, lampskärmar och experimentell textilkonst.

Styling hör också till programmet. Du övar att rensa och röja och därefter inreda och organisera om i rummet. Du tillverkar enkla inredningsting så som vägghyllor och återvinner gamla prylar genom att piffa upp dem.

I studierna ingår planering och förverkligande av skyltfönster, mässavdelningar samt styling inför bostadsförsäljning. Remake, färglära/färganalys, stilhistoria, fotografering och belysning är något du också får lära dig.

Ekonomiska förmåner

Om utbildningen intresserar dig, diskutera dina stödmöjligheter med din handledare på TE-byrån INNAN du söker till utbildningen.