Kock (Vuxen)

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kock

Idag finns det ett stort behov av kockar ute i arbetslivet vilket innebär att du efter avslutad utbildning är eftertraktad på arbetsmarknaden.

Utbildningen för dig som har stort intresse för att tillreda mat för vardag och fest. Du är kreativ och vill lära dig klassiska och nya rätter och är beredd att ge vänlig och god kundbetjäning. Du är duktig på att samarbeta med andra och anpassar dig till olika situationer. Noggrannhet och god hygien är nödvändiga då du hanterar matvaror.

Studierna för kockexamen omfattar arbete i undervisningsköken och i kosthållsköket. Det praktiska arbetet är alltid varvat med yrkesteori eftersom det är viktigt att känna till råvarornas egenskaper, tillredningsmetoder och kunna räkna ut recept.

I studierna ingår bl.a. grunderna inom matlagning och bakning, tillredning av lunchrätter, tillreda beställnings- och festmat samt á la carte.

Efter avslutade studier kan du jobba i kaféer, restauranger, storkök, fest- och cateringföretag samt på last- och passagerarfartyg.

Målet med studierna är att du skall kunna jobba som kock i en restaurang eller i ett storkök enligt den inriktning du själv väljer.

Studierna sker på heltid (minimi 25 h/vecka) och är flerformsstudier vilket innebär både när- och distansstudier samt utbildning på en arbetsplats. Nedan ser du exempel på restauranger som Inveon samarbetar med och dessa kan var möjliga platser för dig då du avlägger delar av utbildningen ute i arbetslivet.

Det är också möjligt att avlägga studierna delvis eller i sin helhet på läroavtal.

Då du inleder dina studier görs en personlig utvecklingsplan för kunnandet (PUK) där ditt tidigare förvärvade kunnande identifieras och erkänns. Tidigare studier och arbetserfarenhet kan räknas till godo i studierna och förkorta studietiden.

                                       

                                              

 

Ansökan

Du ansöker direkt till Inveon med blanketten nedan. Komplettera din ansökan med eventuella tidigare betyg samt intyg över arbetserfarenhet. Ansök före 10.8.2018.

Studiernas innehåll

 

Ekonomiska förmåner

Om utbildningen intresserar dig, diskutera dina stödmöjligheter med din handledare på TE-byrån INNAN du söker till utbildningen.

Innan studierna inleds bör den studerande uppvisa ett negativt salmonellaintyg.


Presentationsvideo för kock på yrken.substans.fi.