Kock

Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen
Kompetensområdet för matservice, kock

Antagning: Gemensam ansökan 2019

Utbildningen för dig som har stort intresse för att tillreda mat för vardag och fest. Du är kreativ och vill lära dig klassiska och nya rätter och är beredd att ge vänlig och god kundbetjäning. Du är duktig på att samarbeta med andra och anpassar dig till olika situationer. Noggrannhet och god hygien är nödvändiga då du hanterar matvaror.

Studierna för kockexamen omfattar arbete i undervisningsköken och i kosthållsköket. Det praktiska arbetet är alltid varvat med yrkesteori eftersom det är viktigt att känna till råvarornas egenskaper, tillredningsmetoder och kunna räkna ut recept.

Under första studieåret lär du dig bl.a. grunderna inom matlagning och bakning. Ganska snart får du börja tillreda lunchrätter, baka matbröd och kakor, tillreda beställnings- och festmat.

Under andra studieåret fördjupar du dina kunskaper. Du lär dig dukning och servering.

Under tredje studieåret tillreder du à la carte, ekologisk och närproducerad mat, helgmat, söta och salta maträtter mm.

Efter avslutade studier kan du jobba i kaféer, restauranger, storkök, fest- och cateringföretag samt på last- och passagerarfartyg. Du kan också välja att fortsätta studera för de yrkesinriktade grundexamina ger allmän behörighet för fortsatta studier vid yrkeshögskolor och universitet. En naturlig väg till fortsatta studier är t ex en yrkeshögskoleexamen inom turism och kosthållsbranschen, restonom (YH).


Presentationsvideo för kock på yrken.substans.fi.